Ja tapahtui niin, että Kentackysta siirryin suoralla ja nopealla lennolla Dakotan takamaille, aikakoneella.  Olin joskus aloittanut Deadwoodin seuraamisen mutta hankalat esitysajat yms. huonot tekosyyt lopettivat yrityksen. Justifiedin alati jatkuva vertailu HBO:n klassikoksi luokiteltuun länkkäriin (ja eikä vähiten  myöskään Olyphantin läsnäolo molemmissa) yllytti hankkimaan kolmen kauden boksin käsiini.  Ja mikäs on vappuviikolla lomapäivien parempi ratto kuin 1 tuotantokausi/ vuorokausi. Ja rattoa on ollut.

Yhtään ei ihmetytä ettei tälle mestariteokselle ole tippunut Emmyjä.  Cunt, fucking, cocksucker ovat käytetyimpiä sanoja, ja niitä kuvallisestikin sarjassa esitetään. Mutta sarja on hyvä.  Kyllä tämä on kolmas listallani, edelle menevät vielä Sons Of Anarchy ja Justified. Olen edennyt katselussani noin kolmoskauden puoleenväliin ja sarja sen kun paranee. Mutta tämähän ei ole uutta tietoa niille jotka jo ajallaan ovat tämän nähneet.  Ja kuinka hyvä neloskausi olisikaan ollut. (Justifiedin neloskausi oli ehkä paras, vaikka tokkukin oli loistava). Kuuntelin netistä tässä mennä päivänä Olyphantin (saankohan koskaan tehtyä yhtäkään merkintää ilman Olyphantia ?) radiohaastattelua.  Sarjan lopettaminen tuli yllätyksenä näyttelijöillekin, jotka olivat saaneet palkankorotuksen juuri ennemmin, mistä voisi päätellä että kovin suunniteltukaan ei se tuotantoyhtiön taholta ollut.  Sarja oli arvostelu ja yleisömenestys, siis miksi lopetus?  Olyphantin arvio oli, että mitä muita huhuja liikkuikin, perussyy lieni sarjan kalleus, miljöön ja suht suuren castin ylläpito .

En ole nähnyt kolmoskauden päätöstä , en tiedä kuinka pissed off olen kun selviää mitkä asiat jäävät roikkumaan. Tiedän ne asiat jotka jo minua juonessa hiertävät; eivät siis juonen huonous vaan käänteet.  Ja ilman muuta on selvää että Sethin rakkauselämä on yksi niistä. Onkohan vähän kaavamainen ? Vähänkö niinku joo samaa tarinaa toistetaan esim. Justifiedissa ?  Että niinku silleen ainut nainen, jotka Seth on (tähän mennessä) sanonut ääneen rakastavansa on Alma.  Mutta mikäs heidät erossa siis pitääkään – yllätys yllätys –velvollisuudet ja vastuu ja kunniantunto ja blaah blaah blaah.  Vähänkö ärsyttää ja etenkin kun Martha on niin uljas ja puhdas ja kunnolllinen ja mitä vielä. Alman kanssa hajotettiin aamupäivällä koko fucking hotelli mutta Marthan kanssa pidellään iltaehtoosta peiton päällä kädestä. ”Keskusteluja”! OMG !  Tämän ne pkleen kässärikirjoittajat tekivät Deadwoodissa (ja vähän muunnellen taas Justifiedissa ja miljoonassa muussa tarinassa). Voi miksi oi miksi voi ????  Tietysti siksi että mua ärsyttäisi ja jatkaisin katsomista, siksi että ymmärtäisin kuinka ristiriitaisia ja ah niin kärsiviä nämä heidän luomansa hahmot ovat.  Mutta miksei kerran, edes kerran kävisi niin että he vain saisivat toisensa ? (ookoo, Serranoissa Eva ja Marcos saivat toisensa mutta joutuivat ulos sarjasta koska eihän siinä mitään mielenkiintoa enää ollut).

Sethin ja Alman kohtaamiset ennen ja jälkeen varsinaisen suhteen ovat niin merkitseviä. Pitkät hitaat katseet ja vaivautuneet eleet, koukeroiset sanakäänteet ja kiertoilmaukset – aah, nautittavaa teatteria. Toisaalta uskottavasti tieto Alman raskaudesta kulkeutuu Sethille nopeasti ja suoraan, välittömästi  Seth  käy myös asiasta suoran keskustelun Alman kanssa.  (ameriikan saippuasarjakäsikirjoittajien perusoppaan mukaan olisi  ollut alkaa tämän asian kanssa vitkutella vähintään puoli tuotantokautta jos ei neljää kokonaista. Että kuka tietää kuka on raskaana ja kuka on iskä ja koska iskä saa tietää kun jo kaikki muut tietää jne jne.) No Alman babylle kävi kuin kävi, eikä se ole ihme. Tämä keskenmeno ja Sethin (veljen)pojan kuolema Olyphantin radiohaastattelun mukaan olivat seurausta siitä, että sarjan tuottaja koki että lapsinäyttelijän vanhemmat kuvauspaikalla ovat pain in the ass. Päästäkseen heistä eroon määräsi tuottaja David Milch Williamille kirjoitettavaksi traaagisen tapaturman. Joskus siis juonenkäänteet palvelevat aivan muuta tarkoitusta kuin sarjan taiteellista kokonaisuutta.

Al Swearengen on Deadwoodin sielu.  Totta, mutta mutta…se yksi asia mikä nakertaa Alin uskottavuutta, on hänen käyttämänsä kieli. (Jos kohta se sai kaikki kriitikot  tekemään aaltoja) Kaikkien cuntien ja cocksuckerien hokemisen ohella Al käyttää kovin hienoa ja  runollista kieltä. Ei kovin uskottavaa orpokodin kasvattamalle siirtolaispojalle…joka kylläkin on älykäs, mutta mistä kieli kun koko viite- ja kasvuympäristö koostuu vähintäänkin yhtä sivistymättömästä aineksesta?  Ja ainakin yksi hieno käännöskukkanen pisti korvaani;  Al puhui’socket’ ista, joka oli käännetty tekstitykseen ’pistorasiaksi’.  Hyvä, sitä se varmaan onkin nykykielessä, mutta vuonna 1876 Dakotan territoriossa, pistorasia ??? (socket = kanta, istukka, jako- tai pistorasia).

 Mutta nyt, Earpin veljekset ovat ilmestyneet näyttämölle ja jatkan siitä.